Muzisch project

Muzisch project is een groepswerk.
Mijn groep bestond uit:
Steffi Dooms (ikzelf), Elisa Vanhoucke, Charlotte Damme, Eline Heyneman, Sien Masquelin, Genevieve Depraetere en Kimberly De Frene.
Na veel samenwerken, zijn we tot een mooi resultaat gekomen die we op vrijdag 13 november 2009 presenteerden aan enkele bejaarden uit het WZC Sint-Andries. In het begin vond ik het raar om de doelgroep bejaarden te behandelen, maar achteraf bekeken hebben we er toch veel uit geleerd. De bejaarden leken zich te amuseren en dat hebben wij ook zelf gedaan. Ons muzisch project had de naam: De Stoemperoemperoemperevolutie.
Dit ging over de evolutie van het strijkijzer.
We begonnen met het strijkijzer uit de 19e eeuw, die overging in een elektrisch strijkijzer, stoomstrijkijzer en dan kwamen verschillende fantasierijke strijkijzers aan bod (bv. een strijkijzer dat hokjes maakt in je kleren, een strijkijzer die jouw kleren een ander kleur geeft, een strijkijzer die ervoor zorgde dat je kleren in 2 seconden werd gestreken...).

Virtuele rondleiding van de basisschool

Als kleuterleidster moet je allerhande dingen kunnen en daar hoort informatica ook bij. Daarom kregen we de opdracht om een school te gaan bezoeken en enkele foto's te nemen, waarvan we dan een collage moeten maken.

De school waar ik foto's ging trekken, was Het Reuzenhuis te Tielt

Hieronder kan je mijn fotocollages (met picasa) en mijn filmpje bekijken:






Stage B.C. Sinterklaas

In het eerste trimester krijg je als student voor kleuteronderwijs de opdracht om 3 dagen op stage te gaan. Voor de leerkrachten je op stage zenden, moet je verschillende activiteiten voorbereiden, nl. Beeld, beweging, muziek, het onthaal. De enige verreiste was dat de activiteiten rond het BC (belangstellingscentrum) Sinterklaas gingen.
Van 30 november tot en met 2 december was de doe-stage gepland.
Mijn stage volgde ik in de kleuterschool Sint-Lutgardis.
Ik mocht deze 3 leerrijke dagen doormaken bij juf Let, in het tweede kleuterklas.

Met een klein hartje stapte ik de klas binnen omdat ik de spits mocht afbijten met een ochtendonthaal. Daar werden verschillende liedjes gezongen (waarbij ik aan toonovername deed met mijn blokfluit), de dag- en weerkalender aangevuld en aanwezigheden genoteerd. De kleuters mochten wanneer ze hun naam hoorden een opdracht uitvoeren (bv. bij het horen van de naam, mogen ze een gekke bek als zwarte piet trekken).
Op maandag heb ik samen met mijn medestudente (Kathy Vandenbulcke) de opdracht 'beeld' gegeven. Er werd eerst een verhaal verteld, namelijk:
Zotte klaas en Zwarte miet.

Daarna werd aan de kinderen uitgelegd dat ze een keuze mochten maken uit 2 verschillende prenten van Sinterklaas en die mochten ze dan met verschillende beeldmaterialen beplakken (bv. potloden, stiften, parels, bal, ballon, crêpepapier,...) Dit hebben de kleuters dan ook op hun eigen, creatieve en gemotiveerde manier verwerkt.



Op dinsdag kregen de kleuters zoals anders bewegingsopvoeding. Ook dit mochten wij doorheen deze stageperiode overnemen. Het was een vrij bewegingsspel (dat betekend dat je materialen aanbied aan de kleuters, waar ze zich gedurende een bepaalde tijd mee mogen/kunnen bezighouden).
De kleuters kregen materialen aangeboden die te maken hadden met Sinterklaas en zwarte piet. Bijvoorbeeld: propjes krantenpapier als cadeautjes in een juttenzak stoppen en met deze zak op je rug als zwarte piet over een dak (die dan een bank was) wandelen. Ook hier gaan de kleuters gebruik maken van hun eigen fantasie en motivatie.

Ikzelf ging op het einde met een goed gevoel naar huis. Ik had opgemerkt dat ik deze activiteiten redelijk goed kon begeleiden. Natuurlijk kan ik als stagaire gedurende 3 dagen geen conclusies nemen, maar dankzij de tips van de mentoren ben ik toch tot een goed resultaat gekomen.